Emalj

Emalj väcker minnen eftersom de flesta har en relation till gammal vacker vintage-emalj från fina Svenska Kockums. Miljövänliga produkter som är tåliga och kan att användas i många år.

Emaljprodukter ett bra miljöval

Emaljprodukter håller i generationer om man hanterar dem med varsam hand. Materialen som används vid tillverkningen är helt naturliga och miljövänliga och av mycket hög kvalitet. Produkterna vi säljer är tillverkad av kolstål med dubbla lager av emalj, de tål maskindisk men håller sin fina lyster bättre om man handdiskar. Emaljprodukter är hållbara och praktiska och passar inte bara i hemmet utan är även praktiskt när man befinner sig i stugan eller på båten.

Emalj i köket – nu istället för plast

Emaljprodukter är återvinningsbara och det finns inga problem i återvinningscykeln att ta vara på materialet i emaljerade produkter. Ytskiktet består av extra härdat och tåligt glas, det material som används är huvudsakligen kiseloxid och fältspat. Det kan låta som om det skulle vara mycket känsligt med en yta av glas och vi lite äldre som hanterat emaljerade produkter i hela vårt liv vet att det kan gå flisor ur glasytan och man utsätter den för hårda stötar. Emalj som har skador har en speciell charm och det är många som inte tycker att det gör något med en skada utan ser det som ett plus, det hör till uttrycket. Metallen går återvinna och är tillverkad av stål. Stålet formpressas, upphettas och sedan doppas produkterna i emaljen flera gånger. Kvalitetskontroll utförs på plast innan leverans, allt för att slutkunden ska få ett riktigt bra exemplar i sin hand till slut.
Förr på den gamla ”goda” tiden så fanns det bly i metallen men numer är produktionen helt modern och giftfri. Fabriken ligger i Serbien och de tar ett stort ansvar för att produktionen ska vara giftfri och undvika slöseri på naturresurser. Alla våra emaljprodukter genomgår en kvalitetskontroll innan de lämnar fabriken för att de ska kunna garantera den höga kvaliteten.

Är emaljsaker svårt att sköta?

Använd endast mjuka nylonsvampar eller diskborstar för matrester. Vi rekommenderar träredskap eller värmetålig plast, hårda redskap kan repa emaljen. Man ska inte använda svinto för att rengöra emaljen, det gör att det blir repor. Även om du repar emaljen så går det bra att fortsätta att använda den. Har du en varm emaljkastrull som ska diskas så ska du inte hälla kallt vatten i den direkt utan låta den stå och svalna av först.

Kan man diska emaljmuggen i diskmaskinen?

Ja det går jättebra att diska i diskmaskinen, med tiden kan den blanka ytan bli lite matt men det har ingen betydelse för funktionen, det går lika bra att dricka ur den ändå. Vill du behålla den blanka ytan på emaljmuggen länge så kan du handdiska med mjuk svamp eller borste och lite handdiskmedel.

Kan man använda emaljkastrull på induktionshäll?

Ja det går bra, alla emaljerade produkter går att använda på alla sort spisar. Har du en induktionsspis så kan du sluta använda vattenkokare. Den emaljerade tekannan blir väldig fort varm på en induktionshäll och den slår faktiskt vattenkokarens i snabbhet. Alla emaljerade produkter går bra att ha i ugnen, även muggarna om du skulle vilja det.
Viktigt att veta är att emalj inte tål höga temperaturer, emaljprodukter leder värme väldigt bra så du behöver inte ha spisplattan på det högsta läget för det blir tillräckligt varmt ändå. Se till att du väljer rätt storlek på plattan som passar till kastrullen så den inte blir för varm utanpå.

Bränt fast i botten på emaljkastrullen, hur tar man bort det?

Har du haft för hög värme under kastrullen så det har bränt fast i botten så gör du såhär:
Fyll vatten i kastrullen så det täcker den brända botten ordentligt, tillsätt några matskedar bakpulver och värm upp försiktigt och skrapa med en träslev så lossnar det. Utsidan kan man gnugga med svamp doppad i bakpulver och citron för att få tillbaka den fina glansen igen.

Kockums emalj

Vi anser att den emalj som vi säljer på Broarne håller samma höga klass som den emalj som producerats av Kockums Emaljerverk i Ronneby Blekinge kommun ända sen slutet av 1800-talet. Det var en man vid namn Frans Henrik Kockum som startade produktionen av emaljerat plåtgods och från starten tillverkades företrädelsevis husgeråd som kannor, hinkar och handfat men sjukhusutrustning som lavemangkärl och bäcken.

Frans Kockum hade tidigare gjort sig en förmögenhet på tobaksfabrikation och med hjälp av de pengarna kunde han starta igång Kockums Mekaniska Werkstad 1866. Fabriken tillverkade inledningsvis spisar, lantbruksmaskiner, äggkläckningsmaskiner och brännerimaskiner. Emaljens storhetstid ägde rum under 1930-talet och de emaljerade produkterna exporterades över hela Europa från Sverige. Godset tillverkades ursprungligen endast i vitt med mörkblå kanter. Senare kom en färg som blev mycket populär och som fick namnet Cream Lux, den var ljust gul med grön kant. Mindre produktion i rött, grönt och gult fanns också att köpa under den här tiden, men de var inte så vanliga.
De emaljerade produkterna var långt ifrån den huvudsakliga produktionen hos Kockums, de tillverkade även järnvägsvagnar, fartyg och broar. På 70-talet fick de emaljerade kärlen för stor konkurrens av plasten som nu stormade in i alla hem och hushåll och så även i sjukvården. I början av 1900-talet fanns bara en plast som hette bakelit, den var hård fast och hade ingen större betydelse i hemmen förutom detaljer i telefoner och strömbrytare. Nu gick utvecklingen framåt i plastindustrin och mjuka smidiga material gjorde att emaljfabriken i Ronneby fick lov att stänga ned på grund av folk valde plast istället för emaljerade kärl.
Nu har pendeln svängt och vi ser oss omkring efter alternativ till plastprodukter som kommit att blir en stor miljöbelastning. Här kommer kockumsemaljen in i samhället igen och vi hoppas att den är här för att stanna.

 

Hoppas du hittar din favorit-emalj här hos oss! / Ann-Marie på Broarne

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

 

Emaljerade grejer - Handfat kannor muggar | Broarne.se