Indiska tyger

Våra Indiska tyger är oftast tillverkade i bomull och finns i många olika färger och mönster. Handvävda och handtryckta textilier finns i överflöd i Indien och man blir förundrad och imponerad av de skickliga hantverkarna.

Tyger och textilier från Indien

De indiska tygerna är oftast helt eller delvis tillverkade för hand av skickliga hantverkare i västra Bengalen, de har uppmärksammats världen runt för bevarandet av det tidlösa kulturarv som skapats här.

Bomullstyger som vävs för hand i Indien

Vävarna hämtar ofta sin inspiration från naturen och sitt sociala och även religiösa sammanhang, här handlar det inte om att vara snabb utan att kunna skildra och återge känslor. Här skapas varje dag ny värdefull konst. Jag har stor respekt för dessa (ofta män) som tar med sig sina känslor in i skapandet och vi får i andra änden av världen försöka känna och förstå vad som har utspelat sig för dem där borta.

Jamdani - Konstnären som väver tyger

Vävkonst jamdani

Jamdani är ett vävteknik som hade sin blomstringstid under femton- och sextonhundratalet då vävarna fick beskydd av kungar och kejsare. De speciella vävarna betraktades som textil av "excellens" och ett annat namn på Jamdai är idag ”Woven air”, det är tyger med handvävd perfektionism. På Broarne kan du köpa handvävda tyger som är vävda i denna teknik, se och förundras!
Jag står i nära kontakt med hantverks-kooperativ i Indien som samlar upp textiler från alla hantverkare och ser till att de får rättvisa betalning av oss som vill köpa. 

Mjuka tunna bomullstyger 

Jag har även en bra kontakt med en man som handlat med khadi-bomull i flera generationer, honom kan man inte pruta med! Han vet vad produkterna är värda och är stolt som en tupp över att kunna leverera förstklassig khadibomull som är både handspunnen och handvävd. Khadibomull har också en alldeles egen historia och hänger samman med Mahatma Gandhi som startade en rörelse på 1920-talet för att stärka landsbygdens egenföretagande och självtillit.

Mahatma Gandhi spinner bomullstråd

Proteströrelsen gick ut på att bojkotta billig importerad bomull främja Indiens egen produktion av textil. Köp en khadibomull och upplev känslan av att äga och använda ett tyg som inte massproducerats för att konkurrera ut all bomull som tillverkats för hand. Khadi-tygerna är ofta mycket tunna och luftiga och kan användas till tunna gardiner eller kläder i flera lager. Klänningar och nattlinnen skulle också vara helt underbart att ha i en fin handvävd khadi.

Indien producerar också mängder att handtryckta textilier och det var så det började för mig, den stora kärleken till indiskt textilhantverk. Jag kom i kontakt med det för första gången i en affär på Kungsgatan i Uppsala. Ni vet säker vilken jag menar och jag säger att den heter Indiska. Butikerna finns än idag men sortimentet har ändrat sig väldig mycket sen dess.

Tyger med vackra mönster

Jag förälskade mig in de vackra mönstren och kvaliteterna och den kärleken har inte gett med sig trots att det gått ca 50 år nu. Men hjälp av vår digitaliserade värld så har jag numer lätt att hitta leverantörer av indisk textil och det är som en stor skattkammare.
Det tryckta textilierna kallas ”Block prints” och det finns oändliga mängder av mönster och variationer. Trycken gör helt för hand med träblock som skurits ut av speciella hantverkare som specialiserat sig på detta.

Handtryckta tyger i Indien
Här på Broarne kan du köpa specialbeställda tryckta tyger som jag köpt av en som har en egen Tryck-verkstad i Jaipur. Dessa tyger kan du använda till både kläder och inredning. Luftiga gardiner eller draperier, underbara tunikor och byxor med vidd.

Indigofärgade tyger 

I Indien har man en lång tradition av att färga med indigo. Indigo är en intensivt blå färg som man inte kan ta miste på, den befinner sig mellan blått och violett. Färgen har fått sitt namn av växten indigo som används vid infärgning av tyger och garn. Bladen från växten plockas och en jäsningsprocess startas vartefter de sedan behandlas på en rad olika sätt.

Indigo tyger

Bengalen är det område i Indien där hantverk med indigo förekommer flitigast. Vi köper kontinuerligt indigofärgade tyger med speciella tryckta mönster, de ser nästa ut som vax-batik som vi gjorde på 70-talet här i Sverige. Det går bra att färga både ull, silke och bomull med indigo och i begynnelsen så färgades våra blå-jeans med denna speciella färg. Numera färgas byxorna det på syntetisk väg. Ett problem med de indigofärgade tyger som vi på Broarne köper från Indien är att de ofta torrfäller innan man har tvättat ur det ordentligt, man får tänka sig för vart man sätter sig om man har en indigofärgad kjol på sig.
De indigo-färgade tygerna något magiskt över sig och tillsammans med våra bruna milda färger här uppe i Norden så passar de mycket bra in i många miljöer. De har en speciell lyskraft som inte går att få fram på någon annat sätt än att använda sig av bladen från växten Indigofera Tincoria. 

Indigo växfärgning

Sidentyger från Indien 

Indien är också en storproducent av sidentyger och jag har bara hunnit börja nosa på den här sortens tyger. Jag har ändå fastnat för ett råsiden tyg som heter Katiya Matka råsiden.

råsiden tyger

Jag har besökt en sidenproducent i Jaipur där de visade mig silkeslarverna som lever på stora flätade korgar och matas med mullbärsblad och ända fram tills de börjar svepa in sig i sin silkestråd. Processen är helt enkelt otroligt märklig, man förstår inte hur den lilla tunna tråden kan hålla för att spinnas och sedan vävas. Materialet blir också väldigt speciellt, det kan både värma och kyla kroppen, beroende på vilken temperatur man befinner sig i. Man skulle kunna kalla siden för ett ”smart” material som vi borde använda mer än vad gör här uppe i norr. 

Indiska tyger på metervara

De tyger jag beställer hem är alltid tillverkade hos småföretagare och de arbetar under mycket spartanska förhållanden, ändå får jag nästan alltid toppkvalitet.
Jag kan dock inte vara säker på att nästa sändning ser exakt likadan ut som den första, det kan skilja i färg och täthet. Därför är det bra om du som kund köper allt tyg på samma gång till ditt sömnadsprojekt.

Handvävda indiska tyger

Handvävda tyger ha charm jämfört med det perfekta maskinvävda tyget. Handvävt har lite ojämna kanter och man ser att en människa har hanterat det igenom hela väv-processen. I Indien köper jag in enkla handvävda tyger som jag inte kan hitta här i Sverige.

Hoppas du gillar mitt tygsortiment från Indien! / Ann-Marie på Broarne

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

Mönstrade tunna indiska tyger | Broarne.se