Kakeldekor marrakech

Här hittar ni våra kakeldekorer i Marockansk stil, de är lätta att sätta upp, ta bort och är avtorkningsbara. Dessa är designade av Ann Henemo och vi är i princip ensamma om att sälja dem i Sverige. Vi tycker att de är de snyggaste som finns på marknaden just nu.

Kakeldekor Marrakech och Marocko

Det är något alldeles speciellt med det klassiska Marockanska kaklet, de följer nästan exakt samma mönsterkonstruktion men kan varieras i det oändliga och få helt nya uttryck. Rummet får ofta en spännande orientalisk touch med ett marockanskt kakel och det gifter sig lätt med vår skandinaviska stil. Vi har börjat kalla den här typen av dekorer för Marrakech men egentligen är det en stad i Marocko som är ett betydande turistmål och många besöker den stora kända hantverksmarknaden i centrum av staden.

 Är det svårt att sätta upp kakeldekor?

Det är inte svårt att sätta upp kakeldekorer, det är ett väldigt roligt arbete för det går snabbt och resultatet kommer direkt utan en massa tråkiga förberedelser. När du ska sätta upp dekorerna så ta först fram lite ljummet vatten i en skål och droppa i ett par droppar med diskmedel. Skålen tar du sedan med dig och ställer där jag du sätta upp dekorerna. En fönsterskrapa kan vara bra att ha också. sedan gör du rent kaklet noga innan du sätter igång, det får inte vara smuts eller fett på kakelplattorna. Nu är det bara att dra av skyddspapper på dekoren (ta bara en dekor i taget) doppa den i vattnet med diskmedel och sen fäst upp där du vill ha den. Vattnet gör att dekoren glider runt lätt och det går bra att flytta den hit och dit. När du fått den på plats så tar du fönsterskrapan drar försiktigt över dekoren och pressar ut eventuella luftbubblor. Ibland så behövs inge fönsterskrapa, det går bra att trycka med fingrarna. Dekoren sätter sig fast efter några timmar så du har gott om tid på dig att arbeta och ändra placering. När dekoren har satt sig fast och är torr så går det inte att flytta på dem och använda på ett annat ställe, de töjer sig när du drar bort den från kaklet. Det är en fördel att de fastnar ordentligt för sen kan du torka av utan att kakeldekoren ramlar ned.

Vilken storlek på kakeldekorer ska jag välja?

 Det finns två vanliga mått på kakeldekorer, det är 15x15 cm samt 14,8x14,8cm. Mät dina kakelplattor för att se vilken storlek du har. Mät bara själva plattan inte fogen som sitter mellan plattorna. Våra kakeldekorer är alla helt täckande och underlaget syns inte igenom och har du ett färgat kakel i någon färg som du tröttnat på och vill att den ska försvinna så ta hellre en lite för stor dekor, bättre att det täcker ordentligt än att det blir för snålt och den gamla färgen lyser fram i kanterna.

Kan man ta ner kakeldekorer igen?

Man kan ta ned dekorerna igen och gör man det omgående så går de att återanvända, har de satt sig fast ordentligt så kan det vara bra att blåsa med en hårfön på dem för att mjuka upp klistret lite. Det går inte att återanvända dekorer som satt sig fast ordentligt. Blir det klister-rester kvar på kaklet så tar man enkelt bort det med spritlösning eller lite bensin på en trasa.

Kan man sätta upp kakeldekor på golvet?

Ja det går att sätta dekorer på golvet, men då ska man vara mycket noga med rengöringen. Har du ett golv med en skrovlig yta så kommer dekoren att fästa sämre. På golvet utsätts dekoren för stora påfrestningar och du ska tänka på att kakeldekor är som ett stort klistermärke i kraftigare kvalitet och det klarar inte för stor nötning och slitage. Är man försiktig och har ett utrymme som inte används så mycket till exempel gäst-toaletten, så kan det fungera jättebra och blir en härligt lyft för hela rummet.

Går det att placera kakeldekorer i våta utrymmen?

Ja det går bra att sätta upp kakeldekorer i våtutrymmen. Det är viktigt med rengöringen innan applicering, inget fett eller tvålrester får finnas kvar på kaklet som du ska dekorera. När du har satt upp dekorerna så ska du vänta ett dygn innan du börjar duscha eller utsätta dem för mycket vatten. De måste hinna sätta sig fast ordentligt, det är jättefint att sätta upp dekorer på kaklet ovanför badkaret eller i duschen.

Kan man placera kakeldekor vid köksspisen?

Ja, det går jättebra att sätta upp kakeldekor ovanför spisen med det får dock inte vara en gasspis. Vid köksspisen stänker det ofta både fett och annan mat och dekoren måste rengöras, då använder du en mjuk trasa och lite såpa som löser upp fettet. Var försiktig vid kanterna på kakeldekorerna. Kakeldekoren är tålig men man ska ha i minnet att det är ett stort klistermärke i kraftig kvalitet och det finns gränser för var det klarar.

Är kakeldekoren genomskinlig?

Alla våra kakeldekorer är heltäckande och alltså inte genomskinliga. Helt täckande kakeldekorer är bra när man vill dölja sprickor eller täcka över ett kakel som blivit omodernt. Ingenting kommer att synas av det som finns under. Dekoren är ganska kraftig och står emot fukt och smuts, det går bra att torka av. Har du ett färgat kakel som du vill byta till en annan färg så är det bra att dekoren är något större än plattan så den täcker ordentligt, man vill inte att den undre färgen ska kika fram i kanterna.

På vilka ytor kan man placera kakeldekor?

Man kan sätta upp vinyl-dekorer på de flesta ytor, men textil och skrovliga ytor är svårt för då fäster det inte bra. Glas, trä, sten, betong och plast är exempel på ytor som du kan sätta dem på, men är ytan ojämn eller smutsig så kommer det inte att fungera, dekoren kommer att ramla bort ganska snart. Slätt och rent ska det vara.

Vad kan man mer göra med kakeldekorer?

Kakeldekorer är roliga för både barn och vuxna att laborera med. Eftersom det finns ett skyddspapper på baksidan så går det lätta att klippa ur figurer och sedan dra av pappret på baksidan. De vackra mönstren kan pryda pärmar, burkar, blomkrukor, mobilskal, dator, vattenkokare, komposthinkar och mycket annat. Har du ett bord som har en tråkig yta så kan du placera kakeldekorer och du får plötsligt ett bord med kakelplattor i Marrakech-stil. Skapa en liten tavla med marockanska dekorer som får bli ett blickfång i rummet. Det orientaliska uttrycket gifter sig lätt med vår skandinaviska lugna stil som vi gillar så mycket.

Inspiration med marrakech kakeldekor

Här har jag hittat en sida som kan ge dig lite inspiration inför att du ska sätta upp dina kakeldekorer, de kan skäras på olika vis och sättas i grupper och kombineras på olika sätt. Det är härligt att inte behöva vara rätt för att ta till mera färg, det går ju bara att ta bort sen när du tröttnat och vill ha tillbaka det som var innan.

Jag hoppas att du hitta en läcker Marockansk kakeldekor här hos oss på Broarne, tveka inte att höra av dig om du vill ha tips eller råd angående uppsättande av dekorerna. / Ann-Marie på Broarne

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se