kakeldekor retro

Kakeldekorer i snygg retro stil som påminner oss om 50- 60- och 70-talet då det var väldigt inne med kakeldekorer i köket. Vi har en skön blandning av dekorer som vi designat själva eller köpt in av duktiga svenska designer. Välkomna in i retro-stilens värld!

Populärast bland kakeldekor retro


Kakeldekor med retromotiv 60-tal

Här på Broarne så designar vi egna dekorer i retro-stil och det är jag själv som ritar dem och producerar. Jag arbetade som frilansande illustratör i 7 år åt olika tidskrifter och då lärde jag mig att göra original som sen går trycka som kakeldekorer. Jag är speciellt förtjust i dekorer med motiv som andas 50- 60- och 70-tal det var då det var fritt fram med mycket färg och form och det genomsyrade allt från tapeter, kläder, tyger, husgeråd och kastruller. Det var stora mönster och ofta modiga färgkombinationer som rosa, orange och rött. Jag tycker det passar så bra att placera dessa mönster på kakeldekorer som sen kan få bilda en bård eller en hel yta av färg i köket eller i badrummet.

Kakeldekorer med blommor

Jag har ett samarbete med en grafisk designer som heter David Linder och har driver ett företag som heter Posterboy. Han formger vackra mönster som sen blir både brickor, glasunderlägg, kökshanddukar och disktrasor. Till min stora glädje så har han börjat trycka sina mönster på kakeldekorer och jag var inte sen med att köpa i dem såklart. Det är en fin serie med blomliknade mönster som har bekant klingande namn som Värmland, Sverige, lingon, blåbär och fika med flera. Alla är producerade i Sverige och med miljötänk. Jag tycker att David har en modernare touch av retro på sina dekorer och de passar verkligen in i våra nutida hem.

Kakeldekor 50-tals motiv

Vi har en serie kakeldekorer som heter Berra och Gurra, det är inspirerade av 50-talets design med spretiga motiv, tecknade i svart och med sköna former. Jag har ritat dem själv och jag är väldigt noga med att de ska se handritade ut, jag använder visserligen datorn för att till slut göra ett bra digitalt format men jag vill inte att det ska se ut som om de är tecknade i datorn. Det får gärna vara lite krokigt och ojämt, det tillhör charmen.

 

Dekaler till kakel med retro motiv

Klistermärken som passar exakt på standardkakel i storlek 15x15 cm, vi har flera snygga motiv med retrokänsla. Starka färger i gult och orange precis som det var förr på 60-talet då det var mycket populärt med kakeldekorer i köket. Dekalerna är enkla att sätta upp och du behöver ingen speciell utrustning för att lyckas.

På vilka ytor kan jag sätta upp kakeldekor?

Det här är en ganska vanlig fråga från mina kunder och det enkla svaret är: Kakeldekorerna fäster på de flesta underlag men man ska tänka på att om ytan är skrovlig och smutsig så fungerar det inte. Tänk dig att dekorerna är som ett stort klistermärke i kraftigare kvalitet och det kan inte sätta sig fast på alla underlag. Det ska vara släta och rena underlag, då går det bäst. Vill man vara säker på att få bort dekoren utan att skada underlaget så är till exempel papperstapeter inte bra att fästa på, det kommer att gå sönder när du tar ner dem. Sitter det klister kvar efter att du tagit ned dekoren så tar det enklast bort med en trasa fuktad med vanlig bensin.

Vad är kakeldekoren tillverkad av?

Alla dekorer är tillverkade av vinylplast och de går bra att torka av dem om du stänker eller spiller på dem. De klara ganska hög värme och kan sitta ovanför din spis i köket, men har du en gasspis så ska då avstå från att sätta upp kakeldekorer i närheten av den. Det är trots allt tillverkade av plast och tåligheten är begränsad.

Jag hoppas att du hitta en läcker kakeldekor med retromotiv här hos oss på Broarne, tveka inte att höra av dig om du vill ha tips eller råd angående uppsättande av dekorerna. / Ann-Marie på Broarne

 

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se