Rutiga möbeltyger

Rutiga möbeltyger för både slott och koja. Det rutiga tygerna finns reprensenterat långt tillbaka i tiden i fina salonger på 1700-talet. På en Gustavianska tiden så klädde man ofta stil-möbler med rutiga tyger i glada färger och även kuddar och draperier. Klassiskt rutigt tyg är långlivat och därmed både klimatsmart och ett ekonomiskt bra val.

Rutigt tyg metervara - Gripsholm

Vi säljer rutiga tyger på metervara och vi har både möbeltyger och vanliga lite tunnare bomullstyger att välja på. Möbeltygerna är av hög kvalité och har hög slitstyrka vilket är mycket viktigt när man ska lägga ned tapetserar-jobb som kostar både tid och pengar.

Rutiga tyger

Vi har ett stort sortiment av rutiga tyger i varierande kvaliteter. Det finns både möbeltyger som tål tuffa tag och hård nötning och tunnare rutiga tyger som passar bra till hissgardiner eller tyg-servetter. Det finns en uppsjö av olika rutiga tyger i både lin och bomull och här kan du hitta både milda och starka färger i lin eller bomull. Många färger att välja på:

Grönrutiga möbeltyger

Vi har klara gröna färger och även mer dimmig grön färg, men den mest populära är nog den olivgröna färgen.

Blårutiga möbeltyger

Blårutigt är riktigt klassiskt och det finns många olika blå rutor att välja på. Blått och vitt men även blått och beige som iblend kan vara riktigt läckert

Rödrutiga möbeltyger

Rödrutigt passar både på sommaren och vid juletid. Vi har flera olika fina alternativ på rödrutiga tyger.

Gulrutiga möbeltyger

Gula rutiga tyger ger ett soligt och milt intryck, rutorna framhävs inte så skarpt

Rosarutiga tyger

Färgen rosa kan vara både stark och svag och det rosa rutiga behöver inte bli ”gullig” i rätt sammanhang.

Smårutigt tyg

Vi har ett stor sortiment av smårutiga tyger det finns både möbeltyger med små rutor och tunnare bomullstyger med små rutor som är ca 3x3 mm. Tyger med riktigt små rutor kan i vissa fall upplevas som enfärgade och bara ge ett annat färgskimmer. Möbeltyget Mini Ruta från Berghem med riktigt små rutor, det finns i många olika färger och är mycket användbart när man vill ha ett nästan enfärgat tyg men ändå med lite mer liv.
Tunnare smårutigt tyg, lämpligt till tunna gardiner, blusar och skjortor, barnkläder samt quiltning.

Klassiska rutiga tyger

Klassiska rutiga tyger har den stora fördelen att de aldrig kommer att bli omoderna utan de står sig genom tiderna och det blir då både klimatsmart och bra ekonomiskt att köpa ett rutigt tyg. Här hittar du massor av rutiga tyger i vår webb-shop, välkomna in!

Gripsholmsrutan

Rutiga tyger finns i många olika varianter och en mycket populär ruta är den så kallade gripsholmsrutan. Namnet har den fått för det togs fram till en möbel som stod på Gripsholms slott. Möbeln är en karmstol eller fåtölj som också den kallas Gripsholm. Tyget designades på 40-talet med inspiration från 1700-talets gustavianska stil.

Kavaljersrutan

Kavaljersrutan är en variant av gripsholmsrutan. Kavaljersrutan togs fram av Frank o Cordinata och tygets namn är hämtat från ett rum med samma namn på Gripsholms slott.

Ekeby rutan

Ekebyruta är ännu en variant av gripsholmsrutan och denna har tagits fram av Berghems väveri. Ekebyrutan har lite mildare toner i sina färgkombinationer. Namnet Ekeby har det fått av en nytillverkad karmstol med samma namn, det finns även en typisk fotpall att köpa till ekebystolen. Både stol och pall är enligt original klädda med rutigt tyg.

Gingham ruta

Det här är den ruta vi först tänker på när vi säger rutigt tyg. Det är en enkel och stilren ruta, oftast i bara två färger, vitt och en annan färg. Vi har ett fint rutigt tyg med lagom stora rutor som lämpar sig mycket bra till möbeltapetsering, det heter Stor ruta och finns i många olika färger.

Gustavianskt rutigt tyg

Gripsholmsrutan är ett känt begrepp inom de rutiga möbeltygerna. Det är en ruta som dessutom har en liten rand som följer runt kanterna. Klassiska Gripsholmsrutan som komponerades av Estrid Ericson och Margit Thorén på 1940-talet, inspirerade av ett rutmönster från 1700-talet. Mycket användbart tyg eftersom det passar i alla miljöer, allt från slott till koja. Gustavianska 1700-tals möbler var ofta klädda klassiska rutiga tyger. Det finns många färger och varianter av den här populära rutan och vi tror att du kan hitta det du söker här hos oss.

Rutiga möbeltyger

De rutiga möbeltygerna finns i många snygga varianter och det är storleken på rutan som oftast gör att vi får ett nytt uttryck på möbeln vi ska tapetsera. Stora rutor är tuffare och små rutor är lugnare och mindre iögonfallande. Färgen på de rutiga möbeltygerna är också viktigt, det har betydelse vilken trä-färg möbeln har och i vilken miljö som soffan eller stolen ska stå.

Vävda möbeltyger

Möbeltyger som är vävda är på ett sätt ett säkrare kort än de med ett tryckt mönster. Det är viktigt att trådarna i tyget är starka och håller för nötning men väljer man ett tyg med tryckt mönster så måste även färgen i trycket hålla för slitage. Vi har en stor mängd vävda möbeltyger och det finns både enfärgade och mönstrade på olika sätt. Det vävda möbeltyget Rosita med klassiska rosenmönster är ett vävt tyg med klassiska rosor och det är en så kallad möbeljacquard. Vi har även sammet- och canvastyger som är vävda och är lämpliga för möbeltapetsering.

Vävda rutiga möbeltyger

Rutiga tyger är oftast vävda och de är mycket populära inom möbeltapetsering. Rutornas storlek gör mycket för det slutgiltiga uttrycket på möbeln. Ett tyg med små rutor kan se nästan helt enfärgat ut medan ett storrutigt tyg blir väldigt markant och kan ta stor uppmärksamhet från själva möbeln.

Rutigt möbeltyg till stolar

Det är ofta enkelt och tacksamt att byta tyg på stolsitsar. Rutiga tyger är populära på stolar och vi har flera olika typer av rutor som passar mycket bra för just det. Stolar är ett bra projekt att börja med om man är nybörjare på möbeltapetsering, inte så stort och krävande men ger ändå väldigt stor förändring.

Möbeltyg rutigt online

Här kan man köpa rutiga möbeltyger online och det är precis samma sak som att handla på postorder. Vill du ha ett tygprov innan du bestämmer dig så skriv ett mail till mig så skickar jag ett tygprov i kuvert till dig. Det är viktigt att få så mycket information om tyget som möjligt innan köpet så det blir rätt färgnyans och kvalitet.

Köpa möbeltyg

Vi säljer att tyger på metervara och det går bara att köpa hela meter inte decimeter. Bredden på tyget står i produktbeskrivningen och det är bra om du läser den noga innan du bestämmer dig.
I produktbeskrivningen kan du få svar på frågor som:

• Hur tvättar man tyget?

Ibland kan man inte vattentvätta möbeltyger utan du måste kemtvätta.

• Hur starkt är tyget?

Det finns ett nötningsvärde som anger hur starkt tyget är, det heter martindale och bör ligga över 25000 för möbler

• Hur brett är tyget?

De flesta möbeltygerna ligger på dubbel bredd och det innebär att de är ca 140-150 cm breda

• Vilken kvalitet är det på tyget?

Här får du veta vilket material tyget är tillverkat av det kan vara till exempel bomull, lin, polyester eller viskos.

• Hur kraftigt är tyget?

Det bästa sättet att ta reda på hur kraftigt tyget är att leta efter en vikt på tyget. Vikten är angiven för 1 m2 så det är lätt att jämföra de olika tygerna och förstå hur tunt eller kraftigt det är.

 
Jag hoppas du hittar ditt rutiga möbeltyg här! / Ann-Marie på Broarne  info@broarne.se

 

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

 

Klassiska rutiga möbeltyger i många färger | Broarne.se