Tyger

Här hittar du en skön blandning av tyger för dig som gillar att sy och skapa ena textilier. Vi har linnetyger, möbeltyger, konstläder, gardintyger och en hel del bomullstyger från Indien som vi importerar helt själva. Dessutom massor av läckra broderade sidenband.

Filter

Broarnes tyger på metervara

Här får du en kort presentation av våra tyger på Broarne. Det som är speciellt med våra tyger är att de är speciellt utvalda och tänkta att passa in i vårt speciella sammanhang här på Broarne. Vi vill att ni ska känna att det finns en röd tråd och att ni kan kombinera, mixa och fantisera fritt omkring vad man kan göra med olika kombinationer av alla härliga tyger.

Möbeltyger - Tyger för heminredning

Möbeltyger är en oslagbar ljuddämpare, det blir stor skillnad i ett rum som har gardiner mot ett rum som saknar det. Ljudnivån i ett kalt rum kan ibland bli så jobbig så ingen hör vad som sägs. Med textilier är problemet enkelt löst. Med möbeltyger så skapar du ljuddämpning bara genom att sätta upp draperier eller lägga på dukar. Våra möbeltyger är av mycket god kvalité och tillverkade i Sverige.
Vi har många olika varianter av rutiga och randiga tyger som passar bra till draperier, kuddar och dukar samt tapetsering av möbler. Tygerna är av mycket hög kvalitet och kommer att hålla för slitage i många år. Vissa typer av tyger har stått sig över mycket lång tid, redan på 1700-talet fanns den klassiska rutan och randen på stolsitsar och gardiner i slott och herresäten.
Skall du klä om möbler eller stolsitsar så ska du välja kraftigare möbeltyg. Vissa tyger har ett nötnings-värde som heter Martindale, ju högre värde desto bättre slitstyrka. Har tyget inget eller ett lågt värde ska du tänka dig för innan du klär om en fåtölj som du sitter i varje dag. Tyget kommer troligen inte att hålla så länge.


   

Klä om en fåtölj - så börjar du

Har du hittat en vacker gammal möbel som du verkligen vill ha men du vet inte hur man ska göra för att byta tyget?
Här kommer några tips om hur du ska börja och vad du ska tänka på.
Först och främst så ska du vara mycket försiktig när du klär av möbeln, klipp inte sönder tyget utan försök att ta bort alla spikar, nitar och klammer så du kan få bort tyg-delarna hela. Det är mycket bra att ha delarna kvar när du sen ska klippa till nya, dessutom så ger de dig en vägledning till hur det ska sitta, man glömmer väldigt fort när man väl har klätt av möbeln. Ta inte bort allt på en gång, du kan satsa på att göra sittdelen först och sen fortsätta och klä av resten efter hand som du jobbar vidare. Hittar du pappbakstycken eller sidor av papp på delar av fåtöljen så spara även dem, de kan du kanske återanvända, försök att ta bort dem så de inte går sönder i kanterna.
Jag brukar inte köpa fåtöljer som är helt slut i fjädringen eftersom det är ett avancerat jobb att spänna fjädrar på ett bra sätt. Finns det sadelgjord undertill så är det lite lättare. Bäst är det om du väljer en möbel som är i gott skick men där endast tyget är trasigt. Är du en van tapetserare så är inte det här något problem förstås men för mig och för många andra som inte arbetar med att klä om möbler så finns det gränser…
Material som du kan behöva är en bra hammare (gärna magnethammare) nubb, häftpistol, tänger, måttband, getfot (en järn som man tar bort spik och nubb med) syntet-stoppning, bra stark tråd, tapetserarnålar, lite möbelband eller snoddar kanske. I princip så görs all möbelklädsel enbart med enkla verktyg inga speciella maskiner behövs förutom en symaskin.
Det är ett spännande och intressant arbete att göra i ordning en fin möbel och det bästa av allt, man får välja tyget själv!

Möbeltyger från 50- och 60-talet

Vi ökar hela tiden ut vårt sortiment av möbeltyger och vi håller oss till de klassiska och välkända märkena för att kunna garantera slitstyrkan. De skandinaviska retro tygerna, design-skatter från 50-60-talet har börjat nyproduceras och det är mönster som håller än idag. Vi säljer möbeltyger skapade av formgivare som Stig Lindberg, Viola Gråsten, Sven Markelius och Maria Åström med flera. Det är bara att vara tacksam för att vi får ta dela av och använda den oslagbara design som skapades i mitten av 1900-talet.

Kuddtyger

Möbeltyger är det bästa valet när man ska sy kuddar, tåliga och smutsavvisande. Vi har många vackra tyger som passar till kuddar, stormönstrade tyger man bli mycket spännande kuddar. Fördelan med möbeltyger är att de är ofta lite styvare och kuddarna blir inte ”säckiga” även om innerkudden inte är av högsta klass.

Rutiga och randiga tunnare tyger

Vi säljer tunna rutiga och randiga klassiska tyger som passar in i de flesta miljöer. Dessa tyger passar till tunna gardiner, tygservetter och även till kläder som blusar och skjortor. Quiltning eller lappteknik kräver tunna smidiga tyger och här kan du hitta många färger och storlekar på rutor och ränder för ditt lapptäcke.
Vi har många färger att välja på och det finns oftast en rand och ruta i matchande färg.

Tyger till randiga hissgardiner

Det går utmärkt att sy hissgardiner av våra randiga tyger. Tygerna har olika tyngd och de mjukaste faller lätt och smidig när de rullas upp och ned. Behöver man inte hissa upp gardinen så ofta så kan ett kraftigare tyg bli väldigt snyggt som hissgardin.

Dekorband och sidenband

På Broarne finns dekorband från Indien och det är mycket speciella och vackert broderade med pärlor och paljetter. Bandets bottentyg är ofta tillverkat i siden. Dekorband kan man sätta på, lampskärmar, kläder, kuddar, gardiner och mycket annat, bara fantasin sätter gränser för vad banden kan användas till.

Klädtyger i bomull

Tyger som är bra för klädsömnad måste ha ett bra fall och vara smidiga och mjuka. På Broarne hittar du fina tyger i naturmaterial som lämpar sig bra när du vill sy tunikor, vida byxor och blusar.

Tyger i voile och batist

Tunna tyger i voile och batist, mycket mjuka och smidiga. Av dessa tyger är det lämpligt att sy kläder som tunikor, haremsbyxor, blusar och barnkläder. Det går också att sy vackra tunna gardiner av den tunna indiska tygerna, man ska dock tänka på att de kanske inte klarar exponering av starkt solljus.

Skrynkliga linnetyger

”Linnetyger blir lätt skrynkliga och är ofta lite stela och jobbiga att stryka, man måste mangla dem och jag har ingen mangel”. Det är vad de flesta säger om linnetyger och det är ofta alldeles sant. Linnet är lite styvare i sin struktur än bomullen, men har en känsla av högre klass och fin naturlig känsla. Därför så kan vi acceptera skrynklorna och de blir som ett signum för att vi har med linnetyger att göra.
Det går dock att få en annan stil på linnetygerna. Jag brukar alltid tvätta och torktumla dem för att få fram den där speciella säckiga och bohemiska looken som jag och så många andra är ute efter.

Billiga linnetyger

Man måste inte köpa ett jättedyra stentvättade linnetyger för att få ett mjuk och smidigt linnetyg, det går lika bra att torktumla tyget efter tvätt. Vill man skapa ett linnetyg som är mjukt, följsamt och lite bohemiskt så tvättar man det i 60 grader och sedan torktumla det torrt. Många föredrar det eftersom det sedan blir mycket lättskött och krymper inget mer, det går dock inte att få tillbaka det ursprungliga utseendet när man väl behandlat tyget på det här viset. Det finns personer med hemslöjds-anknytning som tycker att man misshandlar linnetyget när man toktumlar det men jag tycker att man får göra som man vill, bara det blir som man vill ha det.

Vackra linnetyger

Vill man ha ett slätt, vackert och blankt linnetyg med mycket lyster så ska man inte tvätta mer än 40 grader och inte centrifugera i slutet. Centrifugering kan skapa skarpa veck i linnet som sen är svåra att få bort eftersom fibrerna kan brytas. Efter tvätt så låter man det hängtorka, sen måste man stryka eller helst mangla linnetyget för att få fram den vackra glänsande ytan igen.

Ett extra plus med linnetyger är att det är mycket mer klimatsmarta än bomullstyger.

 

Gardintyger

Vill du sy gardiner så kan du välja nästan vilka tyger du vill eftersom gardiner hänger fritt och slits inte så hårt. Du kan då ha mycket tunna och skira tyger och det kommer att fungera bra ändå. Tunna gardiner kan draperas och formas så de hänger ned på golvet och bildar fluffiga högar, jag tycker dock att det bara samlar damm och att det blir svårt att städa.

Hissgardiner har blivit populärt, har man riktigt tur så hittar man ett tyg som har perfekt bredd från början men oftast så måste man fålla ytterkanterna på tyget. Våra rutiga och randiga tyger passar bra för hissgardiner och vi har dem i många milda fina färger.

Sy hissgardiner     

När du ska sy hissgardiner så behöver du en rundstav av trä, bomulls-snöre, nubb (eller häftpistol) och ringar av glas eller metall.

Här finns en bra beskrivning på hur du gör hissgardiner från Gysinge - Centrum för Byggnadsvård, det är enkelt och ganska billigt att göra dem själv.

https://www.gysinge.com/article/1162/1700-tals-rullgardin

Jag hoppas att du hitta en fint tyg här hos oss på Broarne, tveka inte att höra av dig om du vill ha tips eller råd angående sömnad. / Ann-Marie på Broarne

 

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

 

 

Vackra mönstrade gardintyger | Broarne.se