Tyger

Här hittar du en skön blandning av tyger för dig som gillar att sy och skapa ena textilier. Vi har linnetyger, möbeltyger, konstläder, gardintyger och en hel del bomullstyger från Indien som vi importerar helt själva. Dessutom massor av läckra broderade sidenband.

Möbeltyger - Tyger för heminredning

Tyger är en oslagbar ljuddämpare, det blir stor skillnad i ett rum som har gardiner mot ett rum som saknar det. Ljudnivån i ett kalt rum kan ibland bli så jobbig så ingen hör vad som sägs. Med textilier är problemet snabbt och enkelt löst. Med möbeltyger i bra kvalité så skapar du ljuddämpning bara genom att sätta upp draperier eller lägga på dukar. Våra möbeltyger är av mycket god kvalité och tillverkade i Sverige.
Vi har många olika varianter av rutiga och randiga tyger som passar bra till draperier, kuddar och dukar samt tapetsering av möbler. Tygerna är av mycket hög kvalité och kommer att hålla för slitage i många år. Vissa typer av tyger har stått sig över mycket lång tid, redan på 1700-talet fanns den klassiska rutan och randen.
Skall du klä om möbler eller stolsitsar så ska du välja kraftigare möbeltyg. Vissa tyger har ett nötnings-värde som heter Martindale, ju högre värde desto bättre slitstyrka. Har tyget inget eller ett lågt värde ska du tänka dig för innan du klär om en fåtölj som du sitter i varje dag. Tyget kommer troligen inte att hålla så länge.
Vill du sy gardiner så kan du välja nästan vilka tyger du vill eftersom gardiner hänger och slits inte så hårt. Du kan då ha mycket tunna och skira tyger och det kommer att fungera bra ändå.

Rutiga och randiga tunnare tyger

Vi köper in tunnare rutiga och randiga klassiska tyger som passar in i de flesta miljöer. Dessa tyger passar till tunnare gardiner, tygservetter och även till kläder som blusar och skjortor. Quiltning eller lappteknik kräver tunna smidiga tyger och här kan du hitta många färger och storlekar på rutor och ränder för ditt lapptäcke.

Dekorband

Jag köper in dekorband från Indien och det är mycket speciella och vackert broderade med pärlor och paljetter. Bandets bottentyg är ofta tillverkat i siden. Dekorband kan man sätta på, lampskärmar, kläder, kuddar, gardiner och mycket annat, bara fantasin sätter gränser för vad det kan användas till.

Klädtyger i Indisk bomull

Tyger som är bra för klädsömnad måste ha ett bra fall och vara smidiga och mjuka. På Broarne hittar du fina Indiska bomullstyger som lämpar sig bra när du vill sy kläder. Kvalitén är ofta voile eller batist, mycket mjukt och smidigt. Av dessa tyger är mycket lämpligt att sy kläder som tunikor, haremsbyxor, blusar och barnkläder. Det går givetvis att sy vackra tunna gardiner också.

Skrynkliga och tvättade linnetyger

Linnetyger kan få två helt olika stil och känsla beroende på hur man tvättar det innan sömnad. Vill man ha ett slätt, blankt linnetyg med mycket lyster så ska man inte tvätta mer än i 40 grader och inte centrifugera i slutet. Efter tvätt så låter man det hängtorka, sen måste man stryka eller helst mangla tyget för att få fram den vackra glänsande ytan igen.
Vill man hellre ha ett linnetyg som är mjukt, följsamt och lite bohemiskt så kan man tvätta det i 60 grader och sedan torktumla det torrt. Många föredrar det eftersom det sedan blir mycket lättskött och krymper inget mer, det går dock inte att få tillbaka det ursprungliga utseendet när man behandlat tyget på detta vis.

Hoppas du gillar mitt tyg- och bandsortiment! / Ann-Marie på Broarne  info@broarne.se

 

 

 

 

Rutiga och randiga gardintyger | Broarne.se