Vaxduk

Alla Broarnes dukar är certifierade enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Tillverkaren garanterar att det inte finns skadliga ämnen i produkten. Med en vaxduk på bordet så får du ett bra skydd för bordsskivan och även en ljuddämpning. Alla våra vaxdukar säljs på metervara och priserna på dukarna är per meter.

Vaxdukar på metervara

Vi säljer alla vaxdukar på metervara, det betyder att du bestämmer själv hur lång duken ska vara, bredden den är angiven i produktbeskrivningen och går inte att ändra. Det går förstås bra att klippa till önskad bredd sen när du fått hem den. Den repar inte upp sig efter att du klippt i den och behöver därmed inte fållas. Våra rullar med duk ligger på 20 meter så om du vill ha mer än 20 meter så kan du ta kontakt oss så vi vet hur vi ska dela.Vi säljer även textildukar och alla säljs per meter utom de runda. Det går inte att köpa decimeter utan bara hela meter.

Hur mycket vaxduk behöver jag köpa till mitt bord?

Du behöver ca 25 cm som hänger ned från bordskanten så har du ett bord som är 150 cm långt så behöver du 2 meter för att det ska se bra ut.

Linnevaxdukar med skyddande yta

Vi säljer en exklusiv linnevaxduk som är akrylbehandlad i ytan, den står emot spill och relativt mycket vätska. Behandlingen är nästan helt osynlig och duken ser ut som en vanlig linneduk.

Kan man sy i linnevaxduk?

Ja det går utmärkt! Vi har kunder som syr vackra väskor, necessärer, haklappar, shoppingkassar, mobilfodral och insynsskydd på balkongen. Det här är lämpliga projekt eftersom tyget står emot mycket fukt. Kanterna repar inte upp sig så det behövs ingen zigzag-söm i kanterna, det går bra att sy ihop delarna direkt.

Hur sköter man en linnevaxduk?

Vi rekommenderar inte att tvätta i tvättmaskin för det blir ett stort jobb med att stryka den efteråt. Det är trots allt 100 % lin i duken och det betyder att det blir lätt skarpa veck och skrynklor. Vi avråder från att centrifugera, eftersom att det då blir veck som aldrig går bort. Slå ut duken så gott det går efter tvätt och hängtorka den rakt så blir den ganska skrynklefri.

Kan man torka av linnevaxduken?

Ja det kan man, men det finns vissa saker man ska akta sig för att spilla. Ketchup, barnmat i burk, gurkmeja och frukt brukar genast sätta sig fast i duken och lämna fläckar om man inte är snabb och torkar upp genst. Rödvin brukar gå ganska bra tycker jag, jag har haft rödvinsfläckar kvar över natten och det går att gnugga bort dem med fuktad trasa dagen efter. Har du en vit linnevaxduk så är det förstås mycket känsligare så då är det bästa att torka upp allt genast.

Vaxduk i vinylplast

Det finns olika varianter av vaxduk. De flesta innehåller ingen textil alls utan är en ren plast-duk med filtad baksida (även den tillverkad av vinyl-material) Mönstret är tryckt på duken och i de flesta fall är ytan het slät. Dessa dukar suger inte upp någon vätska alls och någon fukt når inte ner till bordsskivan.

Ytbehandlad textilvaxduk

Textildukar med akrylatbehandling är en vävd duk i bomull, lin eller blandat. Den har en beläggning i ytan som tål ganska mycket spill, torkar man upp genast så klarar den både rödvin och ketchup. Beläggningen är ganska tunn och man tror knappt att den finns där, den ser verkligen ut som en helt vanlig bordsduk. Visa dukar från Ljungbergs textil heter CTC och det betyder att ytan är behandlad med akrylat, likaså Almedahls.

Vaxdukar i olika färger

Vaxduk blå

Vi har blå dukar med prickar, cirklar, batikmönster, blommor, fiskar, båtar och grönsaker.

Vaxduk röd

Vi har dukar med röda rutor, ränder, prickar, enfärgad röd, jordgubbar.

Vaxduk grön

Vi har grönarutiga dukar, med prickar, grönsaker, berså, fikon, blad, citroner, timotej, örter samt gräsmotiv

Vaxduk svart

Vi har duk med svart griffeltavla, svart linneduk enfärgad , schackrutig, prickig, svarta kryss, tecknade svarta kannor

Vaxduk gul

Vi har enfärgad gul linnevaxduk, gula prickar, gula citroner, gulrutig vaxduk

Vaxduk grå

Vi har dukar med grå blad, grå berså, rutig, med streck, design: fruktlåda, grå kryss, ljusgrå kryss, grå väv, marmormönster i grått, grå rosor, grå blommor, gustaviansk grått mönster, fjärilar mot grå botten

Alla vaxdukar är eko-certifierade

Alla dukar är certifierade enligt Oeko-Tex Standard 100/REACH och det innebär att dukarna är kvalitetssäkrade och innehåller inte ftalater eller höga halter av skadliga ämnen. Alla dukar är tillverkade i Europa.
OEKO-TEX® är ett oberoende organ och kontrollerar textilier åt företag, det är en värdefull hjälp att för att kunna säkra en hållbar produktion med tanke på hälsa och välmående.
STANDARD 100 by OEKO-TEX® är just nu den mest kända märkningen av textilier det är en tjänst som erbjuds företag som producerar textila produkter. Certifieringen betyder inte att textilierna inte innehåller några kemikalier alls utan att halten är så pass låg så den inte är skadlig för människan.

Skydda bordskivan med en tålig bordsduk

En vaxduk ger ett bra skydd för bordsskivan mot fukt och repor och har man en fint nytt bord så är det praktiskt att lägga på en vaxduk när man har små barn på besök. Bästa skyddet får man av en textilvaxduk eftersom den är svårare att få hål på, plastdukarna är lite känsligare. Båda typerna skyddar bra mot fukt men där är plastduken ändå något bättre.

Bordfilten under duken dämpar ljudet i rummet

Vi säljer bordfilt och det är en filtad lite tjockare duk som ska ligga under duken. Den ger ytterliga skydd för bordytan och man får en lite mjukare och mer ombonad känsla på bordet, lite som att gå på en riktigt gammaldags restaurang. Det blir mindre slammer med bestick och porslin och det kan göra att ljudnivån sjunker i matrummet betydligt.
Vi rekommenderar främst att använda bordsfilt till textildukarna eftersom plastdukarna redan har en sorts ”filtad" yta på baksidan. Den är inte lika tjock men ger ändå lite bättre känsla och den ligger still lättare på bordet.

Kan man ha vaxduken ute?

Ja alla vinyldukar går bra att ha liggande ute i solsken och de kommer att klara sig riktigt bra. Efter några somrar så kommer du givetvis se att färgerna förändrats. Textilvaxdukarna är dock inte lika bra att ha ute i solen, de kommer att blekas, så det rekommenderar vi inte.
Det är trevligt at duka upp utomhus och lägga på en glad mönstrad duk som lyser upp i trädgården eller på balkongen. Det bästa är att det spelar ingen roll om det börjar regna (som det ofta gör i vårt land på sommaren) duken kan ligga kvar och det är bara att torka av den nästa gång du ska ut och fika eller duka upp till middag i det gröna.

Vad kan göra mer av vaxduk?

Vinyldukarna i ren plast är väldigt trevliga att ha som pysselmaterial för små barn. Våra dukar är miljöcertifierade enligt Oeko-Tex Standard 100 / REACH som garanterar att de inte innehåller skadliga ftalater eller skadliga ämnen. Att köpa en mindre bit blir ett perfekt underlag när man ska knåda deg eller när man behöver plantera om krukväxterna. Eftersom vaxdukar är
avtorkningsbara blir det lätt att göra rent efteråt och att samla upp överblivet
mjöl eller jord.
Vi brukar spara alla småbitar av vaxduk som blir över och ge dem till förskolor som gärna ta emot. Jag har fått bilder från förskolorna och sett att de tillverkar vimpel-girlander, vykort, hattar, små tält och mattor till lekhörnan.
Förskolepersonalen berättar att de hade problem med att barnen klippte i matbords-duken förut men nu efter att de fått så mycket material av mig så har de slutat med det. Att klippa i vaxduk är skönt, det ger ett bra motstånd och det är lättare för barn att klippa i det än i vanligt papper. Det är knepigt att lära sig att klippa med sax när man är liten och det kan bli en milstolpe att lyckas.
Barnen kan också klippa ut figurer som sen kan klistras på en tavla och bli till ett konstverk.
Vaxduk är bra att ha som bordstabletter, det är mindre bitar så då går det bra att tvätta i tvättmaskinen. Större dukar kan bli skrynkliga och det kan bli veck som inte går att få bort. Vissa dukar som är gjorda av bara plast kan gå sönder i tvättmaskinen, det blir för stor påfrestning. Dukarna i ren plast är relativt billiga och man får ha förståelse för att de inte klarar alltför hårda tag. Det bästa är att torka av dem med trasa och låta dem ligga kvar på bordet.

Hur skickas vaxduken?

Vi skickar alla dukar vikta och det är sällan som vi får klagomål angående det. De som är tillverkade av enbart vinyl kan se veckiga ut när de vecklas ut men de brukar räta ut sig väldigt fint efter någon dag. Är det kallt i rummet så tar det längre tid, den mjuknar och rättar till sig lättare vid normal rumstemperatur. Textildukarna tål bättre att vikas än rena vinyldukar, de går dessutom att stryka ifall man vill det, men det skall ske på baksidan i så fall. Stryker du duken så bör du använda låg värme på strykjärnet, max 2 prickar. Det går att köpa frakt på rulle om så önskas, fraktpriset blir då högre eftersom fraktbolaget ogillar långa paket som ramlar av från transportbanden i paketsorteringen. Våra paket kommer alltid till ett utlämningsställe nära dig och vi skickar alltid paketen med fraktbolaget DHL. Alla kunder får avisering via sms när paketet är framme vid utlämningsstället. Paketet ligger kvar och väntar på dig max 14 dagar, hämta gärna så fort du kan.

 

Hoppas du gillar mitt sortiment av vaxdukar / Ann-Marie på Broarne

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

Vaxdukar i retrostil | Broarne.se