Almedahls är en svensk textiltillverkare som har en lång och imponerande historia. Det hela började i slutet av 1830-talet då Hans H Wesslau övertog ett färgeri och ett blekeri som var på obestånd. År 1846 grundade Wesslau Almedahls och började producera linnetyger. Redan året därpå visade företaget sitt stora sociala ansvar genom att bygga bostäder och en friskola för fabriksarbetarnas familjer, och erbjuda fri läkarvård, fri medicin, olycksfallsförsäkring och pensions- och begravningskassa.

Almedahls växte snabbt och år 1857 och 1862 belönades företaget med flera utmärkelser för hög kvalitet vid världsutställningarna i Paris och London. År 1900 stod Almedahls och Jonsereds Fabriker för hälften av Sveriges produktion av linneprodukter. Under krigstiderna och tuffare tider fortsatte Almedahls att kämpa, men 1955 markerade starten på en ny era för företaget när de inledde ett samarbete med Astrid Sampe och NKs textilkammare Linnelinjen. Detta ledde till skapandet av nya moderna designlinjer med de främsta formgivarna och en uppdatering av företagets färg- och formuttryck.

1958 flyttade Almedahls huvudkontor från Göteborg till Dalsjöfors, och år 2005 flyttades det till Kinna, vilket ligger 45 minuter utanför Göteborg. Idag har Almedahls en skattkammare med cirka 10 000 unika mönster. Med sin imponerande historia och ständiga utveckling fortsätter Almedahls att vara en betydande aktör inom den svenska textilindustrin.