Gardintyger

Här finns ett härligt utbud av gardintyger med den rätta retro stilen. Många kända formgivare med härliga mönsterskatter har tagit upp i nyproduktion och finns nu att köpa igen här hos oss. Våra hovleverantörer är Ljungbergs textil, Berghems väveri samt Almedahls

Underkategorier

Gardintyg metervara

Vare sig du tycker om att sy själv eller vill anlita någon annan att sy upp dina gardiner så går det bra att köpa gardintygerna här på metervara. Vi har spännande kvaliteter som du inte kan hitta någon annanstans, det beror på att vi importerar en hel del tyger själva.

Vi klipper av rätt mängd gardintyg åt dig

Här köper du precis så många meter du vill ha och det går bara att köpa hela meter, inte decimeter. Du anger antal meter och vi klipper av tyget i rätt längd till dig. Vi har ett stort antal tyger och vissa kan du bara köpa som stuvbitar och det är då en färdig avklippt längd som vi inte delar på.

Stuvbitar är inte metervaror

Stuvbitarna är ofta tyger från Indien som jag köpt in och som sen är för korta för att lägga ut i butiken som metervara. Bland stuvbitarna kan du verkligen hitta tyger som är ovanliga och som förmodligen inte kommer att komma tillbaka in i sortimentet igen.

Mönstrade gardintyger

Vill du inte ha enfärgade gardintyger så finns det mycket mönstrat att välja på här.

Rutiga gardintyger

Det finns rutiga gardintyger med olika stora rutor och i många färger. Vissa är ganska tunna och det kommer att krävas bredd för att fylla upp i fönstret och få ett fint resultat, ofta vill man ha lite puffiga rutiga gardiner i köket och då är det bra att de är lite tunnare.
Vi har även kraftigare tyger med rutor i olika stilar och färger och då kan man sy lite rakare gardiner som också kan gå ända ned till golvet om man så vill.

Randiga gardintyger

Randiga gardintyger är lätta att placera, det passar lika bra som i sommarstugan som på slottet. Stiliga ränder i olika färger och utförande finns här att köpa och det är mycket populärt just nu att sy hissgardiner i randiga gardintyger.

Ljungbergs Textil gardintyger

Våra mönstrade gardintyger från Svenska Berghem och Ljungbergs textil är av god kvalitet och de passar lika bra i det egna hemmet som på kontoret. Du kan även sy egna inredningsdetaljer till ditt hem som kuddar, dynor och dukar av dessa tyger.

Blommiga gardintyger

Romantiska rum behöver blommiga gardiner och tråkiga kök kan också behöva lite blommor i fönsterna. Småblommiga gardiner ger ett lite rart intryck och stora blommiga gardintyger kan göra susen i ett rum som är alldeles för kalt och tråkigt. Vi har även tunna tyger med blommor som vi importerar från Indien med bård i ena sidan och det kan också bli riktigt fina gardiner. Dessa tyger är så pass tunna och de är tryckta för hand, blommönstret går igenom på baksidan så det ser fint ut även på utsidan av fönstret.

Gardintyg tunt

De allra tunnaste gardintygerna är de som jag själv importerar från Indien. Vi har ett stort antal tunna tyger från Indien som passar fint till tunna skira gardiner. Här gäller det att drapera om det ska fylla ut. Vi har både enfärgat i vitt med både vävda rutor och ränder men även tunna gardintyger med mycket spännade mönster.

Tunt linne gardintyg

Här kan du hitta tunna vackra linnetyger som är läckra att drapera som gardiner. Visa kvaliteter är helt i linne och vissa är blandningar med bomull. Båda är lika vackra som gardiner och de går att färga ifall du inte hittar rätt färg.

Retro gardintyg

Vi har en fin samling med gardintyger i 50-tals stil. Ljungbergs textil nyproducerar gardintyger efter förlagor designade i mitten av 1900-talet. Formgivare som Stig Lindberg, Viola Gråsten, Sven Markelius och Birgitta Liedgren har designat mängder av vackra mönster och nu får vi tillfälle att köpa och njuta av dem även idag. Det är vi stolta och glada för att kunna erbjuda.

Gardintyger material

Här kan du få tips om vilka olika material du kan använda till gardiner. Eftersom det finns en väldigt stor mängd olika tyger på marknaden så kan det ibland vara förvirrande när man ska välja ett gardintyg.

Gardintyger för offentlig miljö - Med brandskydd

Har du behov av gardiner för en offentlig miljö så bör du även tänka på säkerheten, inte bara på utseendet.
Trevira och Trevira CS är ett namn på ett speciellt flamskyddat tyg i polyester. Tyget uppfanns i Tyskland 1980 av Hoecht AG. Liknande fibrer har tillverkats sedan dess och just namnet Trevira har blivit känt och det sammankopplas det med textilier i offentlig miljö där kraven brandsäkerhet är stor. Det går inte att tvätta bort brandskyddet i Trevis-textilier, det är själva fibern som har svårt att ta eld.
Det finns ett gott miljö-tänk i detta eftersom inga skadliga kemikalier tillförts tyget. Gardintyger i Trevia kan du köpa här hos oss på Broarne.

Alla typer av tyger för gardiner

Jag anser att man kan sy gardiner av nästan alla tyger, det beror helt på vad man är ute efter. Visst ska man tänka på vilken miljö man har. Ett gammalt hus, en modern lägenhet, höga fönster, en romantisk stil, har alla sina speciella krav. Här är det svårt att råda eftersom det är en ren smaksak. De allra flesta vill ha gardiner som hänger stadigt, slätt och ganska rakt och då ska man inte välja tunna tyger, de kommer att fladdra i vinden och är det mycket långa gardiner så behövs det stora mängder av de tunna tygerna för att det ska fylla upp och inte se ”tanigt” ut. Tunna gardintyger används oftast i kök, verandor och som cafégardin.

Vanliga material i gardiner

Sammet faller bra och är också ljuddämpande.
I sovrum vill de flesta ha gardiner som mörklägger rummet på natten, då är sammet ett bra alternativ.

Linne är ett mycket vackert material till gardiner, stadigt och med vacker lyster. Dock ska man inte centrifugera när man tvättar linnegardiner, det kan bli fula veck som inte går att få bort. Det bästa är att inte tvätta gardinerna alls utan vädra och torka av med våt trasa om det behövs.

Syntetmaterial finns i många utföranden och de är ofta mycket lättskötta och bra att sy gardiner av. De faller ofta bra (hänger snyggt) och är ofta så skickligt gjorda så de ser ut som riktig bomull eller lin.

Siden är lämpligt till gardiner och då är det främst den blankare typen av siden och lite stadigare man brukar använda. Det blir ett lyxigt utseende på rummet och siden faller på ett speciellt sätt och den får gärna nudda golvet för att framhäva sidenkänslan ännu mer. Sidengardiner kan även fodras för att få fram den riktigt extrema känslan av lyx.

Hur mycket tyg går det åt till gardiner?

Har du en gardinstång så mät hela gardinstången bredd utom knopparna på ändarna som det finns sådana. Fundera sedan på hur breda gardiner du vill ha.
• Skall de fylla upp i fönstret ordentligt?

• Ska det gå att dra för hela fönstret?

• Vill du att de ska hänga rakt ned utan veck?

Väljer du att ta en tygbredd till en gardin så behöver du två längder. Ska gardinerna vara smalare så kan du klara dig med en längd.Gardinens längd det är den längd från klämmorna eller klämringarnas nedre kant och så långt ned som du vill att gardinerna ska hänga.

Hur mycket extra tyg behövs för fåll upptill och nertill på gardinen? 

Jag brukar alltid räkna 7 cm som uppvikt kant nertill och den ska helst vara dubbel för att gardinen ska hänga snyggt. Det blir alltså 14 cm extra tyg nertill på gardinerna.

Upptill räcker det med 3,5 cm om du ska klämma fast gardinen med klämmor, det blir 7 cm extra tyg upptill.

Vill du ha ett rynkhuvud på gardinen så måste du lägga till mer tyg upptill. Ett rynkhuvud är en kanal som du trär på direkt på stången och du använder inga klämmor. Det blir fint om det en extra bit tyg som sticker upp ovanför stången. Räkna med 20 cm extra tyg upp till på gardinen om du vill ha rynkhuvud.

På vilka olika sätt kan man att sy gardiner?

Det finns en hel del olika sätt att hänga upp gardinerna och det kallas ”huvudstycken”

Gardiner med veckband

Veckband det är ett band med små sydda kanaler. I dessa kanaler kan man sticka in gardinkrokar och de finns i olika modeller som gör att rynkorna på gardinen blir på olika sätt. Veckbanden finns i olika bredder och modeller, det finns möjligheter att välja på tre eller två veck med mellanrum samt riktigt tätt med veck hela vägen längs kanten upp till på gardinen. Till veckbanden behöver man gardinkrokar. Man väljer gardinkrokar för önskad bredd och rynkning. När man sytt på veckband och monterat krokarna så behöver man dessutom en gardinstång för upphängning.

Gardiner med hängslen

Snyggt och stilrent sätt att hänga upp gardiner på stång, det är precis som det låter, sydda hällor som man sen skjuter på gardinstången.

Gardiner med öljetter

Öljetter – Stora ”hål” med öljetter som man sedan trär på gardinstången. Öljetter finns att köpa lösa med verktyg så du kan montera dem själv på gardinernas kant upptill.

Gardiner på mormorsstång

Ringar av trä eller metall med nypor. Nyporna sätter man fast direkt på gardinkanten och det här är ett av de enklaste sätten att sy gardiner.

Gardiner med rynkhuvud

Gammaldags och det billigaste sättet att sy gardiner. Du behöver bara gardinstång och inga andra tillbehör som krokar, ringar eller nypor. Sy en kanal i den breda fållen upptill där du sen skjuter in gardinstången. Lämna gärna tyg överst så det blir lite rynk upptill.

Gardinskola

Eftersom det är svårt att i ord beskriva hur man sak göra så rekommenderar jag att gå in på YouTube - Kirsch Gardinskola där finns det många jättebra videofilmer med olika typer av gardinupphängningar.

Hoppas du hittar ditt gardin-tyg här! / Ann-Marie på Broarne  info@broarne.se

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

 

Vackra mönstrade retro gardintyger | Broarne.se