Möbeltyger

Det här är den sortens tyger som tapetserare använder när de klär om möbler. Dessa möbeltyger tål mer nötning och vill du lägga ned mycket tid eller pengar på att klä om en fin möbler så satsa gärna på ett möbeltyg med ett högt martindale-värde som anger hur slitstarkt tyget är.

Filter

Sofftyg och möbeltyg online

Vi har ett stort sortimen av fina möbeltyger i olika material, mönsterr och färger. När man ska klä om en gammal sliten soffa som gått i arv i generationer så är det ofta ganska tidskrävande och väljer man att lämna den till en tapetserare så kommer det dessutom att kosta en hel del. Det är viktigt att se till att ett tyg till soffa är testat för nötning och inte går sönder inom kort. Martindalevärde (nötningsvärde) får man fram i speciella test-laboratorier med maskiner som räknar hur många gånger en tygklädd platta kan gnuggas mot tyget innan trådarna i väven börjar gå sönder.

Till en stoppad soffa som kräver ett stort jobb så bör värdet ligga på ca.30000 Martindale. Har man möbler som används flitigt som t.ex. i offentlig miljö så bör man även där använda möbeltyger med ett högt värde.

Möbeltyg till stolar

Stolar är ofta enkla att klä om, det finns de med fast stoppad sits med både tagel och kroll och de är lite mer krävande att reparera. Är det endast tyget som behöver bytas så kan de flesta lyckas och få ett fint resultat. Det går fortfarande relativt lätt att hitta mycket fina stolar i bra kvalitet till en billig peng och med ett nytt fint möbeltyg så får du en vacker och personlig möbel till ditt hem.
Mönstrade möbeltyger kan ge din stol ett helt nytt liv och vi har randiga möbeltyger, rutiga möbeltyger, blommiga möbeltyger och möbeltyger med retro-design från 50- 60- och 70-talet.
Möbelsammet har blivit mycket populärt igen och sammet funbgerar bra för all typ av möbelklädsel. Gustavianska möbler och soffor från 50-talet kan kläs med sammet, färgen och kvaliteten styr hur uttrycket blir i slutänden.

Hur gör man ett fint hörn på stols-sitsen?

Här ska du få en jättebra neskrivning på hur du klipper tyget i hörnen när du ska klä på en stolsits. Beskrivning finns här: 

Ny stolsklädsel med nygammal ruta. Hur få hörnen snygga?

Tyg till stolsdynor

Tyg till stolsdynor som man använder ofta behöver vara slitstarkt och tåligt. Vill man ha ett enkelt överdrag till stolsdynan så kan man sy ett löst överdrag som ligger ovanpå dynan och som sedan fästs i benen med tunna band. Det var förr ett vanligt sätt att skydda en vacker stolsdyna från smuts och nötning. Det är enkelt att sy lösa överdrag och man kan variera med olika tyger.

Mönstrade möbeltyger

När man ska välja ett tyg för en möbel så ska man först och främst fundera på hur tyget kommer att se ut om det kommer vikas mycket eller om det ska ligga ganska slätt på möbeln. Är tyget enfärgat så är det inget problem men är det till exempel en soffa med djuphäftning (knappar som sitter djupt ned i stoppningen) så kan rutiga tyger bli ganska knepigt. Är det smårutigt tyg så går det bättre. Storblommiga tyger får man fundera på hur mycket av mönstret som kommer att framgå, blir det dominant på vissa delar av möbeln. För det mesta så blir väldigt bra vilket tyg du än väljer och det blir en glad överraskning när tyget är på plats. Mönstrade möbeltyger är ändå väldigt roligt att jobba med, det ger alltid något extra.

Gustavianska möbeltyger

Vi säljer randiga och rutiga möbeltyger från Svenska Berghem som är producent av klassiska möbeltyger. Berghems väveri har producerat möbeltyger i över 60 år och de inriktar sig på vattentvättbara ekologiska tyger samt tidlös design, väveriet ligger i Västergötland. Tygerna är klassiska och finns i många olika färger och design. Här kan ni hitta riktigt gamla välkända rutor och ränder som funnits i produktion under många år.
Gripsholmsrutan Ekeby är en välkänd ruta som finns i många olika färgställningar och som fanns på 1700-talet på Gripsholms slott och har blivit mycket populär ända in i vår tid. Den gustavianska stilen är världsberömd och speciellt i USA är det väldigt hett med tyger i gustaviansk stil.
Här kan du läsa om hur det gick till när Gustav III flyttade hela hovet till Gripsholms slott på somrarna. Det är gästbloggaren Evy Meurman som skrivit målande om flytten, stilen och den klassiska och populära Gustavianska stilen.

möbeltyg Berghem

Möbeltyg retro

Möbeltyger med mönster som formgivits i mitten av 1900-talet brukar vi kalla för retro-tyger. Det verkar som om det var en mycket glad och frimodig period just då för designen var färgglad och med mycket stora lekfulla former och motiv. Jämför man med det vi väljer och producerar idag så är vi mycket mer lågmälda och sparsamma med färg och livliga mönster. Trots det så är de gamla fina mönster från 50- och 60-talet mycket populära och många är väldigt sugna på att föra in lite av det här i sina hem.

Hur klär man om en soffa eller fåtölj?

Här får du några svar på några vanliga frågor när det gäller möbeltapetsering. Det är ingen komplett beskrivning med några råd innan du börjar är alltid bra att få.

Tapetserare är en gammalt fint yrke och det krävs mycket special-kunskap och övning för att bli riktigt bra. Det heter tapetserare men det har ingenting med tapeter att göra utan det är namnet på yrket när man klär om möbler. Man kan även utan utbildning ge sig på att klä om möbler, att byta tyg på en enkel stolsits det klarar vem som helst av. Ger man sig däremot på en stoppad möbel så får man lite mer att bita i. Det krävs en hel del händighet, envishet samt noggrannhet för att få ett bra resultat.

Vad ska man först tänka på innan man klär om en soffa?

Ibland så hittar man soffor som man skulle vilja ta hem men tråkigt nog så är tyget trasigt och det ser inte bra ut, något måste göras. Kolla först om själva stoppningen är någorlunda hel, kolla så att fjädrarna inte känns igenom tyget, titta UNDER möbeln, hänger stoppningen ned mycket så är det inget gott tecken. Är det däremot en rak och jämt undersida och du känner att det finns svikt kvar i sitsen så kan det vara en bra objekt att ta sig an. Är man ovan med att klä om möbler så ska man inte ge sig på att spänna fjädrar och sadelgjord det första man gör, det är krångligt nog med alla tygbitar och stoppningen. Har du bestämt dig för att försöka så är mitt första råd att klä av den gamla möbeln försiktigt och spara alla tygbitar så du kan använda dem när du ska klippa till de nya. Försök att ta bort alla nubb, spikar och klammer så det blir så lite märken och trasor som möjligt. Ta inte bort allt på en gång utan börja nertill med sitsen (det är oftast den som är mest förstörd) spara ALLT. Var sedan mycket noga med trådraken på tyget, se till att tyget ligger rakt på hela möbeln. Mät ut mitten och börja där, jobba dig sen ut mot sidorna.

Vilka verktyg behövs när man klär om möbler?

En möbeltapetserare är inte utrustad med en massa special-maskiner utan det är ett hantverk som nästan bara kräver handverktyg och ibland en symaskin. Det är bra att skaffa sig en riktigt bra hammare (gärna en magnethammare), getfot (ett järn som man tar bort spik och nubb), tång, tapetserarnålar (böjda) i olika storlekar, stark tråd, måttband, starka knappnålar, sylar, sadelgjordspännare (om det behövs), häftpistol och en sax. Det par starka nypor är också bra att ha för det här är ett jobb som kräver lite styrka i händerna.

Kan man ta vilket tyg som helst som möbeltyg när man ska klä om en fåtölj?

Det kan kännas lite jobbigt att möbeltyger ofta är ganska dyra och det går åt ganska många meter om man ska klä om en soffa eller en fåtölj. Faktum är att du kan välja ett billigare tyg om du vet att du inte kommer att sitta så mycket i din möbel. Riktiga möbeltyger är testade för nötning och ska du lägga ned mycket tid och pengar på tapetseringen så bör du välja ett tyg med ett högt martindale-värde så du inte blir besviken sen när tyget går sönder. Möbeltygerna ska även tåla att man drar i den under själv arbetet och vissa tyger tål inte ens det. Martindale-värdet bör ligga mellan från 30000 och uppåt för en soffa man tänker använda ofta.

Hur vet man hur mycket möbeltyg man behöver till en soffa?

Till en 3-sits soffa kommer det att gå åt ca 12-15 meter möbeltyg och till en fåtölj får du räkan med 5-7 meter. Ta gärna till lite mer, bättre att det blir lite över än att det fattas i slutet. Jag har en soffa hemma där tyget tydligen inte räckte till, ryggsidan är klädd med ett helt annat tyg, det syns inte men lite tokigt är det ju.

möbeltyg till soffa

 

Ljungbergs textil

Ljungbergs Textil nyproducerar en hel del av möbeltyger från mitten av 1900-talet och vi köper in hela deras sortiment. Vi vill stötta vår egen kulturskatt och främja den svenska produktionen av vackra tyger. Vi kan nu erbjuda tyger som formgivits av kändisar som Stig Lindberg, Viola Gråsten, Maria Åström, Marianne Nilsson och många fler.

Erik Ljungberg grundade Ljungbergs textil 1948 och han var precis som vi en ivrig förespråkare för bevarandet av svensk designtradition. Erik var på sin tid en av Sveriges skickligaste textiltryckare och anlitades av Svenskt Tenn för att producera Joseph Franks-tygerna. Han skapade även flera tygkvaliteter för att de skulle hålla fram den speciella designen på rätt sätt. Erik arbetade med sina syskon och med sin bror Einar som var konstnär. Einar designade ett mönster som föreställer en blomsterrabatt med övervägande tulpaner med namnet Vår. Ljungbergs Textil ägs idag av Berghem. Vi har både fina möbeltyger och härlig gardintyger från Ljungbers.

Hoppas du hittar ditt möbeltyg här! Tveka inte att kontakta mig om du vill fråga om något / Ann-Marie på Broarne

Bild på Annmarie Wikman Broarnes ägare
Ann-Marie Wikman
VD

Ann-Marie har mångårig kunskap
i textila material, konst samt inredning.
Ann-Marie arbetar med kundservice
inköp på broarne.se
info@broarne.se

 

 

 

Möbeltyger metervara - köp tyger här | Broarne.se